Sosyal Medya

Coğrafyamız

Modern Mısır’ın ‘en kötü’ yılı

Uluslararası Af Örgütü, 3 Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbe ile görevinden uzaklaştırılmasından bu yana 16 binden fazla kişinin tutuklandığını belirterek Mısır’da insan haklarının bariz bir şekilde ihlal edildiğini açıkladı.



Örgütün açıklanan yıllık raporuna göre, keyfi tutuklama, gözaltındakilere iÅŸkence ve polis merkezlerinde ölüm olayları geçen yıldan bu yana arttı. Raporda 16 binden fazla kiÅŸinin gözaltına alındığı ve hapishanelerde 80 kiÅŸinin de hayatını kaybettiÄŸi açıklandı.

Raporda, insan haklarının bariz bir ÅŸekilde ihlal edildiÄŸi Mısır’daki bu sürecin darbenin mimarı ve darbenin ardından yapılan seçimlerle cumhurbaÅŸkanı seçilen Abdulfettah Sisi’nin yapacağı bir açıklamayla son bulabileceÄŸi belirtildi.

Af Örgütü’nün raporu, Gözaltına Alınanları Savunma Heyeti’nin geçen yılın, Mısır genelinde özellikle de Ä°skenderiye kenti açısından insan hakları ve özgürlükleri bakımından en kötü yıl olduÄŸuna dair bir rapor açıklamasının ardından geldi.

Savunma Heyeti’nin yayınladığı rapora göre, sadece Ä°skenderiye kentinde en az 2 bin 500 kiÅŸi siyasi tercihleri ve darbe karşıtı duruÅŸlarından dolayı tutuklandı. Tutuklananlar arasında 500’den fazla öÄŸrenci, 32 doktor, 38 eczacı ve 111 öÄŸretmen ve avukat var.

Modern Mısır’ın ‘en kötü’ yılı

Uluslararası Af Örgütü ile Ä°nsan Hakları Ä°zleme Örgütü’nün (HRW) Haziran ayında yayınladıkları ortak bildiride, Abdulfettah Sisi’nin cumhurbaÅŸkanlığı makamına, modern Mısır tarihinde insan haklarının ‘en kötü’ olduÄŸu bir kriz döneminde geldiÄŸi belirtilmiÅŸti.

Bildiride Mısır’ın yeni cumhurbaÅŸkanının önceliÄŸinin insan hakları açısından kötü olan Mısır’ın imajını düzeltmek olması gerektiÄŸi ifade edildi.

Bildiriye göre ayrıca 25 Ocak 2011’de baÅŸarıya ulaÅŸan halk devriminin ardından elde edilen örgütlenme hakkı, ifade özgürlüÄŸü ve benzeri insan haklarına darbeden sonra çok sert kısıtlamalar getirildi.

Ülkede geçtiÄŸimiz yıl 3 Temmuz’da Abduülfettah Sisi’nin liderliÄŸinde yapılan darbenin ardından, ülkenin demokratik yollarla seçilmiÅŸ ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi tutuklandı ve hapse atıldı. 

Mursi, hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

Darbe sonrasında sokaÄŸa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kiÅŸi hayatını kaybetti ve binlerce kiÅŸi gözaltına alındı.

Müslüman KardeÅŸler darbe yönetimi tarafından ‘terör örgütü’ ilan edilirken teÅŸkilatın yöneticileri idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

Ülkede darbenin ardından baÅŸlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle maÄŸdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.